Antiek

Vanuit mijn hobby verzamelen heb ik interesse gekregen in oud porselein en glaswerk. De barbotines spreken me erg aan omdat ik dol op bloemen ben. “Liever een boterham minder dan geen bloemen in huis….”zeg ik altijd! De barbotines zijn dan ook belegd met porseleinen bloemen die met de hand gemaakt zijn. Deze potten, vazen en schalen zijn dan ook zeer geschikt om prachtige boeketten in te maken.

Het Laekenglas en de aparte vazen hebben mijn interesse vanwege de ambachtelijke manier waarop het rond 1900 gemaakt is in Laeken (vlak bij Brussel) en vanwege het prachtig gekleurde glas in combinatie met bladgoud op de voet. Het is een feest om daar uit te drinken. De fabriek is na de oorlog gesloten en het vinden van onbeschadigd glaswerk is dan ook een uitdaging.

 
 
Barbotines

Het verzamelen van Barbotines is begonnen naar aanleiding van een zeer oude decoratieve bloempot die ik van mijn oma erfde. Ik wist er in eerste instantie weinig van maar ik kreeg er oog voor en zag er steeds meer op broquantes die ik regelmatig bezocht. Van het een kwam het ander en het is inmiddels een mooie verzameling geworden waarvan een gedeelte te bewonderen en te koop is bij Bloemisterij St Pieter op de Glacisweg te Maastricht.

 
Wat zijn barbotines precies?
La barbotine was het symbool van de Art nouveau levenskunst. Deze vorm van keramiek was zeer populair tussen de 19e en 20e eeuw. De productie ervan heeft echter slechts zo'n 50 jaar geduurd. Oorspronkelijk werd de term "barbotine" gebruikt voor een mengsel van water en klei dat gebruikt werd om een porseleinen toevoegsel (versiering) op een object te plakken. In Frankrijk heeft deze term vervolgens een nog specifiekere betekenis gekregen door hem bijna uitsluitend te gebruiken voor een zeer kleurrijk type keramiek, versierd met een reliëf van motieven, vaak van bloemen en geproduceerd tussen 1870 en 1945.

 
Productieproces
De productie bestond hoofdzakelijk uit decoratieve borden, vazen, bloempotten en wijn- of waterkannen maar men vindt ook schalen, afbeeldingen van vruchten en thee- serviezen, gemaakt volgens de principes van deze techniek.

De barbotines zijn samengesteld uit een pasta van fijne klei die uitermate geschikt is om gemodelleerd te worden en om verfijnde reliëfs mee te maken. Na het modelleren worden de objecten in een oven gebakken bij een temperatuur van ongeveer 1000 graden Celsius en vervolgens bedekt met een laag doorzichtig email (glasachtige bedekking) op basis van lood met daarin gekleurde metaaloxide. Daarna worden de objecten nogmaals gebakken, echter nu op 800 graden Celsius. 

 
Sarreguemines
De eerste objecten van barbotine verschenen omstreeks 1860 dankzij Charles-Jean Avisseau. Hun aanwezigheid op de wereldtentoonstelling in Londen maakte ze in heel Europa beroemd. Vanaf 1920 begon de populariteit van de barbottine echter langzaamaan af te nemen. 

Het grootste productiecentrum van de barbotines bevond zich in Sarreguemines, in het oosten van Frankrijk. In 1870 werkten er ongeveer 2000 ambachtslieden. Er werd een heel breed scala van objecten aangeboden wat betreft modellen, vormen en kleuren.
 
 
Laekenglas
De glasblazerij van Laeken lag in de Paleizenstraat over de Bruggen in Laken, (Brussel ) achter het koninklijk paleis. De glasblazerij werd in 1849 geopend en sloot in 1954. Tegenwoordig huist daar de `porcelaines de Bruxelles`. Het glaswerk van Laeken lijkt op dat van Boom omdat een Boomse glasblazer er ooit heeft gewerkt. Vanaf 1940 hebben ze een korte periode kristal geproduceerd. Typisch voor het Laeken glas is het gebruik van gouden banden en randen aan het glaswerk. Dit glaswerk is tevens te bewonderen en te koop is bij Bloemisterij St Pieter op de Glacisweg te Maastricht.
 
hoofditem-antiek.jpg